jonnyGURU Forums
Home Site Search Reviews Articles Contest Links PSU FAQs  


Go Back   jonnyGURU Forums > Computer Software > Operating Systems

Operating Systems Troubleshooting and discussions of computer operating systems

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-21-2006
SixIron SixIron is offline
200W User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Swap file tweaking with multiple hard drives

XP Pro, SP2
X2 3800+ w 2 x512 DDR 400 in dual channel mode
250 gig WD SATA II boot drive that Windows is installed on
80 gig Maxtor SATA I data drive
80 gig Maxtor SATA I second data drive

I was contemplating a clean install of XP because things seemed sluggish clicking between different open programs even though only about half my ram was in use. I checked my swap file, it was all on C: 1.5 to 3.0 gig variable size swap file. I changed it to fixed sizes, 128 meg on C, 768 each on D & E. Rebooted, loaded up the same usage as before and shit my knickers at the increased responsiveness.

I also frequently unrar or copy large files (single and dual layer DVD type stuff) from one drive to another. I haven't done any of that yet since modifying the swap file and I want that to continue to be fast. Anyone have similar experience to recommend further swap file tweaking?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-21-2006
Oklahoma Wolf's Avatar
Oklahoma Wolf Oklahoma Wolf is offline
Well, at least I didn't use a spoon...
 
Join Date: Oct 2006
Location: Moderator
Posts: 6,386
Thanks: 101
Thanked 1,128 Times in 323 Posts
Default

I have a seperate 2gb partition at the front of my 200gb Maxtor main HD just for my swap file
Reply With Quote
  #3  
Old 10-21-2006
davidhammock200 davidhammock200 is offline
Flux Capacitor User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 800
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Set to fixed size equal to up to 3X the amount of RAM, not to exceed 4GB on a 32-bit OS.

Put on each "stand alone" HDD & each HDD array.

Example: 2GB RAM, put 2GB swap file on C, D & E.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-21-2006
Bbq's Avatar
Bbq Bbq is offline
Custom User Title
 
Join Date: Oct 2006
Location: Vancouver, Canada
Posts: 679
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Oklahoma wolf, the Maxtor 200gb SATA 150 16mb cache?

Mine went after 3 hours. They did replace it with a 300 though. which is working flawlessly.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-21-2006
Oklahoma Wolf's Avatar
Oklahoma Wolf Oklahoma Wolf is offline
Well, at least I didn't use a spoon...
 
Join Date: Oct 2006
Location: Moderator
Posts: 6,386
Thanks: 101
Thanked 1,128 Times in 323 Posts
Default

That's the one... mine's been solid for 10 months now
Reply With Quote
  #6  
Old 10-21-2006
CAD4466HK's Avatar
CAD4466HK CAD4466HK is offline
Better you then me
 
Join Date: Oct 2006
Location: Deland,Florida
Posts: 1,583
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Bbq View Post
Oklahoma wolf, the Maxtor 200gb SATA 150 16mb cache?

Mine went after 3 hours. They did replace it with a 300 though. which is working flawlessly.
I've had one of those now going on 3 years, zero problems
__________________
MSI P67A-GD65
i72600K@4.8
Corsair H70
4x4Gb GSkill Ripjaws 16Gb 1600
MSI 670 GTX PE/OC
2x750Gb Seagate Barracuda's RAID 0
Zalman ZM-MFC1
Lite-On Dvd burner
SB X-FI Xtreme Gamer Fatal1ty Pro
Silverstone Zeus ST85ZF
Coolermaster HAF-932
"Experience is the benchmark of maturity"
Reply With Quote
  #7  
Old 10-23-2006
MrWicked1968's Avatar
MrWicked1968 MrWicked1968 is offline
Flux Capacitor User
 
Join Date: Oct 2006
Location: East Tennessee
Posts: 1,590
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have a 1.5gb (1gb of ram) swap file set on a 2gb partition on my only internal hard drive.

I don't see what purpose it would serve having multiple swap files if you're only running one operating system at a time.
__________________
Rig 1: Phenom II X2 550-Asus M5A78L-MLX--2x4 Patriot DDR3 1333--Asus Formula HD4770--Enermax Triathlor 450--LG Flatron W2252TQ--Win 10 x64
Rig 2: Core i3 6300--Asrock Z170M Extreme4--2x8 Adata DDR4 2400--EVGA GTX 750Ti--Corsair CX500M--Corsair Hydro H55--Windows 7 x64
Reply With Quote
  #8  
Old 10-23-2006
davidhammock200 davidhammock200 is offline
Flux Capacitor User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 800
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by MrWicked1968 View Post
I have a 1.5gb (1gb of ram) swap file set on a 2gb partition on my only internal hard drive.

I don't see what purpose it would serve having multiple swap files if you're only running one operating system at a time.
On seperate HDD's & seperate HDD arrays, it allows the OS to use the fastest access.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-23-2006
Rubycon Rubycon is offline
500W User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 68
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by MrWicked1968 View Post
I have a 1.5gb (1gb of ram) swap file set on a 2gb partition on my only internal hard drive.

I don't see what purpose it would serve having multiple swap files if you're only running one operating system at a time.
32bit OS limit you to 4095MB per paging file. You can get around this with using more drives.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-23-2006
SixIron SixIron is offline
200W User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

So far, putting swap on all three of my hard drives has definitely paid dividends. I'm still tinkering with sizes, so far it seems the smaller the total swap size, the more repsonsive XP seems to be. I'm still looking for the elusive balance of having enough, yet maintaining the reponsiveness. The 128/768/768 setting seems pretty sweet. I haven't moved the swap totally off c: yet so my final settings are yet to be determined.

Last edited by SixIron; 10-23-2006 at 07:45 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to add more hard drives TypeRazor General Hardware 8 09-16-2008 05:11 PM
How many hard drives with the Earthwatts 380W PSU? dangman4ever PC Power Supply Discussion 2 12-22-2007 12:50 AM
PSU for hard drives? fullmetal chocobo PC Power Supply Discussion 1 03-27-2007 04:42 AM
Fantom Drives 120GB Titanium II Combo Firewire & USB 2.0 External Hard Drive Kab Hot Deals 0 03-15-2007 09:27 AM
Multiple Hard Drives on single feed. Minerva PC Power Supply Discussion 3 03-01-2007 12:16 AM


All times are GMT -4. The time now is 04:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright © JonnyGURU.com 2000 -