Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 48

Thread: Help with troubleshooting.

  1. #1
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central NEW Mexico
    Posts
    807
    Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default Help with troubleshooting.

    My system is giving me hell. In any game (okay, maybe not solitaire, but games on Steam) after a few minutes, it's crashing to a black screen with buzzing audio, requiring a restart. Software-reported temps on my video card don't indicate it's overheating, but it's an Asus 4850TOP, and they were known for under-reporting temps. So, I'm thinking it could be the video card.

    Could it possibly be memory? If so, is Memtest still the gold standard?

    If it is the video card, what is a good bang for the buck? I will have the money to replace it soon, so let's look at something in the $100-150 range, if there would be anything that is better than what I have in that range.

    I should add that I *just* reinstalled Windows 7 SP1 less than a week ago.

    -Adam
    System 1: Core i5-4670K | Z97-Pro Gamer | RX480 GTR | 4*4GB PC3-17000 | 120GB EVO 850 | 2TB Caviar Black |2TB Spinpoint F4 | Raidmax Zeta | Corsair 550VX
    Portable Thingie: HP Pavillion G7-2320DX
    Be the census taker... I'm hungry.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central NEW Mexico
    Posts
    807
    Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    I ran the Windows 7 memory diagnostic, and it came through clean. I'm thinking it's the video card, at this point.

    -Adam
    System 1: Core i5-4670K | Z97-Pro Gamer | RX480 GTR | 4*4GB PC3-17000 | 120GB EVO 850 | 2TB Caviar Black |2TB Spinpoint F4 | Raidmax Zeta | Corsair 550VX
    Portable Thingie: HP Pavillion G7-2320DX
    Be the census taker... I'm hungry.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central NEW Mexico
    Posts
    807
    Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Any ideas?

    -Adam
    System 1: Core i5-4670K | Z97-Pro Gamer | RX480 GTR | 4*4GB PC3-17000 | 120GB EVO 850 | 2TB Caviar Black |2TB Spinpoint F4 | Raidmax Zeta | Corsair 550VX
    Portable Thingie: HP Pavillion G7-2320DX
    Be the census taker... I'm hungry.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    England
    Posts
    572
    Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Google up OCCT, install it (and the directX 9 redistributable) and use the GPU memory tester in that to be certain.
    Then open up your machine and blow the dust (if any) out of it. Alternatively, try swapping GPUs with your second system and see if the 6600 does the same thing in the main system (and try the 4850 in the second one), in which case, the problem will be elsewhere.
    Intel i7-2600k with an XSPC Raystorm water block, 4x4GB Corsair Dominator, SLi Evga-GTX560Ti-448 FTWs, Asrock Extreme4 Gen3, Crucial M4 256GB SSD, Samsung Spinpoint F3 1TB HDD, powered by a Silverstone Strider+ 850 PSU in a Silverstone TJ-07BW case.
    I'm not buying EK GPU blocks ever again. (One GPU killed)

  5. #5
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central NEW Mexico
    Posts
    807
    Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Cleaned out all out a few days ago when I also reinstalled, so I doubt it's dust. I'll see what that program says.

    -Adam
    System 1: Core i5-4670K | Z97-Pro Gamer | RX480 GTR | 4*4GB PC3-17000 | 120GB EVO 850 | 2TB Caviar Black |2TB Spinpoint F4 | Raidmax Zeta | Corsair 550VX
    Portable Thingie: HP Pavillion G7-2320DX
    Be the census taker... I'm hungry.

  6. #6
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central NEW Mexico
    Posts
    807
    Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Okay, crashed running OCCT GPU test. Am I reasonably correct in thinking it's the GPU then, at this point.

    -Adam
    System 1: Core i5-4670K | Z97-Pro Gamer | RX480 GTR | 4*4GB PC3-17000 | 120GB EVO 850 | 2TB Caviar Black |2TB Spinpoint F4 | Raidmax Zeta | Corsair 550VX
    Portable Thingie: HP Pavillion G7-2320DX
    Be the census taker... I'm hungry.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    England
    Posts
    572
    Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Moderately. Pull the known good GPU from the other machine for 10 mins, and try it in the main one, just to be certain. If the 6600 works flawlessly, then it's definitely the 4850. If not, then you'll need to look at other faults, like motherboard slots etc.
    Intel i7-2600k with an XSPC Raystorm water block, 4x4GB Corsair Dominator, SLi Evga-GTX560Ti-448 FTWs, Asrock Extreme4 Gen3, Crucial M4 256GB SSD, Samsung Spinpoint F3 1TB HDD, powered by a Silverstone Strider+ 850 PSU in a Silverstone TJ-07BW case.
    I'm not buying EK GPU blocks ever again. (One GPU killed)

  8. #8
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    WATERBURY, CT USA
    Posts
    545
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    If it is the 4850 you can replace the TIM then use the "bake it" trick to see if it helps.

  9. #9
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Central NEW Mexico
    Posts
    807
    Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    No crashing with the 6600GT. And I already replaced the stock HSF on the 4850 with an Arctic Cooling Accelero a couple of years ago, and zip-tied a 120mm 75CFM fan to it. Heatsink's clean, no dust visible under it, so I'm thinking the card has just begun it's death.

    -Adam
    System 1: Core i5-4670K | Z97-Pro Gamer | RX480 GTR | 4*4GB PC3-17000 | 120GB EVO 850 | 2TB Caviar Black |2TB Spinpoint F4 | Raidmax Zeta | Corsair 550VX
    Portable Thingie: HP Pavillion G7-2320DX
    Be the census taker... I'm hungry.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    England
    Posts
    572
    Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Well, you just proved it's down to the 4850 and not anything else. Time to hunt out a replacement methinks.
    Intel i7-2600k with an XSPC Raystorm water block, 4x4GB Corsair Dominator, SLi Evga-GTX560Ti-448 FTWs, Asrock Extreme4 Gen3, Crucial M4 256GB SSD, Samsung Spinpoint F3 1TB HDD, powered by a Silverstone Strider+ 850 PSU in a Silverstone TJ-07BW case.
    I'm not buying EK GPU blocks ever again. (One GPU killed)

Similar Threads

  1. Troubleshooting XFX TS 650
    By Heolus in forum PC Power Supply Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 07-16-2017, 10:32 PM
  2. OCZ StealthXstream 600 troubleshooting
    By Legend_8 in forum PC Power Supply Discussion
    Replies: 10
    Last Post: 10-30-2012, 08:37 PM
  3. Help in troubleshooting PSU
    By Aero in forum PC Power Supply Discussion
    Replies: 13
    Last Post: 08-18-2011, 02:00 PM
  4. troubleshooting psu
    By crazydiamond in forum PC Power Supply Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 01-11-2009, 05:48 AM
  5. Need help troubleshooting?
    By Jon Gerow in forum General PC Hardware
    Replies: 0
    Last Post: 10-05-2006, 10:05 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •