Page 1 of 6 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 57

Thread: Video card memory question

  1. #1
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default Video card memory question

    Back again with another question that will probably sound stupid to the computer pros out there. I'm looking to upgrade my video card at some point and I'd like to get one with HDMI output to possibly hook up to the TV. However, I want to make sure I get something that will work with my computer. A while back I bought memory upgrades (hooray Circuit City liquidation...) only to realize (and this was my first time ever even opening my computer, let alone trying to work on it) that I needed regular DDR memory, and I had bought DDR2.
    So I see on all these video cards, they'll say DDR2 on them. Because I have DDR memory, would DDR2 video cards not work?? Arrrgh. Thanks everyone.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    East Tennessee
    Posts
    1,590
    Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    first, make sure you buy a videocard with the right interface for your motherboard. It's going to be one of three things, PCI, PCI express or AGP.

    the memory on the video card won't matter.
    Rig 1: Phenom II X2 550-Asus M5A78L-MLX--2x4 Patriot DDR3 1333--Asus Formula HD4770--Enermax Triathlor 450--LG Flatron W2252TQ--Win 10 x64
    Rig 2: Core i3 6300--Asrock Z170M Extreme4--2x8 Adata DDR4 2400--EVGA GTX 750Ti--Corsair CX500M--Corsair Hydro H55--Windows 7 x64

  3. #3
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Kalamazoo, Michigan
    Posts
    1,072
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    The video card memory type does not matter in terms of being compatible with your computer.

    As wicked said, its your interface, and also your power supply if you are getting a faster card that requires a connection.
    Quote Originally Posted by JFK
    The American, by nature, is optimistic. He is experimental, an inventor and a builder who builds best when called upon to build greatly

  4. #4
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Cool cool, thank ya. Now, another stupid question. Is there a way for me to tell the interface of the motherboard without taking the computer apart right now? Like can I check somewhere in the control panel or properties or something? ha.

  5. #5
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    İstanbul, Turkey
    Posts
    391
    Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    If you know the motherboard's make & model you can check it from its website. If not there are a lot of hardware tools that can be useful. Like this one :
    http://www.cpuid.com/pcwizard.php

  6. #6
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Montreal, Canada
    Posts
    1,734
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Can you post some information about your computer? With that, hopefully we can figure out what kind of motherboard you have. If it's a pre-built machine (HP, Dell, Acer, etc.), please list the specific model and any system specs that you know. If it's a custom-built PC, download CPU-Z from here, run it, go to the motherboard tab, and tell us what it says under the Manufacturer and Model headings.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Well, it is a Dell Dimension 8300, Pentium 4, 3.00 GHz. Pretty well stock (basically I've just added memory, a hard drive, and replaced the DVD burner [which still doesn't work, apparently because of the power supply]). It also sounds like it's about to explode most of the time, so I'm looking at getting a new case with better fans/ventilation, along with a power supply.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Montreal, Canada
    Posts
    1,734
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    The Dimension 8300 has an AGP slot, which is unfortunate because all modern cards are PCI-Express. However, it isn't really worth upgrading your system altogether, because the entire thing is pretty outdated. You'd be better off saving some money and building a new PC from scratch. Depending on your budget, you should be able to put together something half-decent for $300-400.

  9. #9
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    East Tennessee
    Posts
    1,590
    Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    I kind of doubt it's the PSU that's preventing your new dvd drive from working, although it's certainly possible. You could have a dying motherboard.

    jeezus, but that was an expensive system back in the day.

    $3800 in 2003 and stocked with an ATI 9800 Pro. http://www.pcworld.com/reviews/produ...sion_8300.html
    Rig 1: Phenom II X2 550-Asus M5A78L-MLX--2x4 Patriot DDR3 1333--Asus Formula HD4770--Enermax Triathlor 450--LG Flatron W2252TQ--Win 10 x64
    Rig 2: Core i3 6300--Asrock Z170M Extreme4--2x8 Adata DDR4 2400--EVGA GTX 750Ti--Corsair CX500M--Corsair Hydro H55--Windows 7 x64

  10. #10
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by MrWicked1968 View Post
    I kind of doubt it's the PSU that's preventing your new dvd drive from working, although it's certainly possible. You could have a dying motherboard.
    I was on another forum a while back and someone seemed to have the same problem I did (computer would go to a blue screen and then restart whenever putting in a blank CD/DVD) and they said the power supply solved the problem, which is what made me think that.

    You'd be better off saving some money and building a new PC from scratch. Depending on your budget, you should be able to put together something half-decent for $300-400.
    Y'know, I've thought about that too. I guess the problem is that I don't want to lose some of the stuff I've got now, so I'm just kind of wondering what parts I could salvage from what I do have. All my disk and hard drives are IDE and I know most stuff is SATA now, but I'd prefer to keep all the ones I have, especially since some of them are newly purchased. I also just got the memory upgrades and those are DDR, not DDR2 or 3 which I'm assuming it's what's compatible with most of the motherboards I would find nowadays. I guess that's less of a worry, and maybe I can re-sell the ones I had picked up. I also have no problems with my sound card and things of that nature. Am I correct in assuming if I did build a new system, the sound card would not work with it, or is that completely different than the video card?

Similar Threads

  1. Bad video card?
    By Drosophil in forum General PC Hardware
    Replies: 20
    Last Post: 01-23-2015, 02:59 PM
  2. Possible faulty video card?
    By L'acquer in forum General PC Hardware
    Replies: 15
    Last Post: 12-01-2014, 08:59 AM
  3. PSU/Video Card Upgrade
    By Molecular in forum PC Power Supply Discussion
    Replies: 33
    Last Post: 08-19-2009, 10:44 AM
  4. PSU not enough for video card
    By an51r in forum PC Power Supply Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 11-24-2008, 09:06 AM
  5. Memory card internal pics - which is best?
    By pepsi_max2k in forum Electronic Component Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 05-28-2008, 02:04 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •