Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: What AMD chipset do I need?

  1. #1
    Join Date
    Apr 2019
    Location
    New Jersey
    Posts
    3
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Arrow What AMD chipset do I need?

    Wanting to build a HTPC/Home Server that will be on 24/7/365 on a UPS. Looking at either a Athlon or Ryzen w/ the IGPU that is capable of 4K/7.1 channel audio. Been out of the game for quite a bit and would like a bit of advice for a chipset that will support the newest version of USB 3, Raid 0 or 5 and is most importantly reliable. Will need connections for 2-4HDD, 1xOptical & NVMe drve. M/B will be ATX size.

    Thanks
    Last edited by Tazz; 04-20-2019 at 09:40 PM.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Germany
    Posts
    3,531
    Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    32 Posts

    Default

    None at all, since Ryzen is a SOC and has everything integrated. SO there isn't really a Chipset.

    With that said, with Ryzen 2000 its a good idea to get a 400 series one - either B450 or X470 - because of BIOS Support for the CPUs. Meaning you need an old Ryzen to flash the BIOS of the old BOard.

    With that, you can just choose whatever Motherboard you feel like.

    Though personally I'd look into Ryzen CPU as well for a simple reason: They support ECC. That is an advantage for your usage case as it automatically fixes 1bit errors and recognizes 2bit Errors.
    Sadly its not officially supported for whatever reason and only Ryzen CPU can do that, not the APU...

    And only some Boards support it. ASUS is said to be known good, ASROCK possibly, MSI is negative (as they always were).

  3. #3
    Join Date
    Oct 2017
    Location
    Grand Junction, CO
    Posts
    1,870
    Thanks Thanks Given 
    105
    Thanks Thanks Received 
    34
    Thanked in
    32 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by xnx14xnx View Post
    Raid 0 or 5 and is most importantly reliable

    RAID 0 (striped) is for speed and has no redundancy at all and so actually makes things less reliable.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_RAID_levels

    I prefer RAID 1 (mirrored) myself since if the RAID device itself fails one can still access the data without first repairing or replacing the device.
    Last edited by ashiekh; 04-20-2019 at 09:32 AM.

  4. #4
    Join Date
    Apr 2019
    Location
    New Jersey
    Posts
    3
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ashiekh View Post
    RAID 0 (striped) is for speed and has no redundancy at all and so actually makes things less reliable.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_RAID_levels

    I prefer RAID 1 (mirrored) myself since if the RAID device itself fails one can still access the data without first repairing or replacing the device.
    I would be OK with Raid1, then backup to external HDD, and I only need 4TB, so 2.5" would still workout and I will not need additional power for an external HDD

  5. #5
    Join Date
    Apr 2019
    Location
    New Jersey
    Posts
    3
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    This assuming the Ryzen "G" series will cone out not too far behind the $$$/gaming chips. If i am wrong with this assumption please let me know.
    -
    When is the 7nm stuff coming out? I was looking at the Ryzen 22/2400G (I think those are the #s currently) w/ st leadt 8GB ram, probably 16GB when it all comes out, a NVMe for the main drive - probably 500GB-1TB and then a RAID1 of at least 4TB, but the size of the array will more than likely change since the waiting timg for the 7nm chips to come out, storage prices will come down (or TB per $).

    Thanks,
    Bob

    Also, anybody have an idea when 10GbE speed Ethernet (CAT5E / CAT6, etc (I say cat CAT5E because the runs are short, like at max 75')) is going to be showing up on m/b and when are the switches coming down in price?
    Thanks

  6. #6
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    The Netherlands
    Posts
    5,228
    Thanks Thanks Given 
    374
    Thanks Thanks Received 
    71
    Thanked in
    61 Posts

    Default

    7nm APU's are far away the 12nm APU's are first.

    Just a couple of days ago AMD launched the Ryzen Embedded R series, which seems perfect for your requirements. There is also the older V1000 series, which has some faster models. Finding the right motherboard could only be a bit difficult.

  7. #7
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    indon
    Posts
    39
    Thanks Thanks Given 
    24
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    raven ridge window 10 only, nothing personal abt win10, just said..

  8. #8
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    The Netherlands
    Posts
    5,228
    Thanks Thanks Given 
    374
    Thanks Thanks Received 
    71
    Thanked in
    61 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by seekingpsu View Post
    raven ridge window 10 only, nothing personal abt win10, just said..
    It's not Windows 10 only, Windows 10 is only the only Windows AMD supports, which is only logical. Windows 7 extended support is almost to its end and Windows 8.1 isn't that much used. You can also do a free upgrade to Windows 10 from 8 or 7.

  9. #9
    Join Date
    Oct 2017
    Location
    Grand Junction, CO
    Posts
    1,870
    Thanks Thanks Given 
    105
    Thanks Thanks Received 
    34
    Thanked in
    32 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by -The_Mask- View Post
    You can also do a free upgrade to Windows 10 from 8 or 7.

    Is that free update still running?

  10. #10
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    The Netherlands
    Posts
    5,228
    Thanks Thanks Given 
    374
    Thanks Thanks Received 
    71
    Thanked in
    61 Posts

    Default

    It still works. You can just make a USB with Windows 10 using the Media Creation Tool, install Windows 10, use a Windows 7 or 8 key during install and it will just activate when you're online.

  11. The Following User Says Thank You to -The_Mask- For This Useful Post:

    ashiekh (1 Week Ago)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •